Goochelen in Corona tijd

En dan stopt ineens alles

Al sinds de jaren ’90 ben ik bezig met (betaald) goochelen. In 2008 werd ik ZZP’er met onder meer Magic Smiling World, als zijnde magisch entertainer. Later kwam daar als speciale tak Wil Wonder Kinderentertainment bij. Al is goochelen en spelen mijn grootste passie, ik heb er voor de veiligheid bijna altijd wel een andere baan naast gehad. In oktober 2019 besloot ik voor 100% mij op mijn eigen zaak te gaan richten. Ik stopte met alle nevenactiviteiten, kocht een goede bedrijfsauto, en investeerde verder in mijn bedrijf. En toen kwam Corona…..en dan ineens stopt alles, licht het werk in de entertainmentbranche helemaal stil. Natuurlijk heeft iedereen er mee te maken en staat de gezondheid bovenaan. En de eerste weken was het eigenlijk ook wel prettig om rustig puin te kunnen ruimen thuis en te werken aan zaken, die anders even snel tussendoor moesten. Maar dan gaat het knagen. De een na de ander valt om, zoals de bekende Arjan van Dijk groep die door Corona per 1 april failliet is verklaard. Ik spar met mijn collega’s in het veld en we zijn weinig hoopvol. Sommigen ondernemen al stappen om hun oude vak of baan weer op te pakken, anderen verkopen al spullen omdat ze het somber inzien. Wat ga ik doen?

Stilzitten geen optie

Ik geef toe, er zijn dagen dat ik ook denk ‘waar ben ik mee bezig’. Bezig met een mooi nieuw programma voor de Kinderboekenweek dit najaar, maar eigenlijk al weten dat dit zeer waarschijnlijk niet door zal gaan. Veel mensen zijn hun baan kwijt dus zal er, los van de economische crisis die nog zal volgen, vrijwel niemand geld gaan uitgeven aan een soort luxegoederen zoals goochelaars. Om maar niet te zwijgen van de beperkingen met afstand houden en zo. Veel goochelaars en andere entertainers zijn ook van mening dat er zeker de rest van dit jaar geen boekingen voor ons zullen komen. Ik ben er dikwijls ook bang voor, maar stilzitten is geen optie.

Ik wil de hoop en mijn passie niet opgeven en probeer vaak om te denken. Juist omdat we allen zo lang hebben binnen gezeten, willen mensen straks extra vertier en hebben ze misschien ook wel wat over daarvoor. Samen met twee collega goochelaars besluit ik een collectief te vormen en in twee weken tijd bouw ik een site; www.wondertheater.nl. Dat zal voor nu nog niet veel doen, maar nu heb ik er wel de tijd voor en straks zijn we wellicht in beeld? Omdat ik nog vele nieuwe en gebruikte trucs heb voor de verkoop, besluit ik om een webwinkel te starten. Die ben ik nog aan het bouwen. Ook om er straks online kinderfeestjes en goochellessen op aan te kunnen bieden. En passant doe ik bij mijn provider nog mee aan een prijsvraag over ‘Ondernemen in Corona tijd’, die ik bijna win. Ik ben dan net niet uitgekozen om gratis in een landelijk magazine te verschijnen, maar men vond mijn verhaal zo bijzonder en mijn diensten erg visueel en apart, dat ze me nog een keer apart in de ‘spotlight’ gaan zetten. Bij een groot evenementenbureau bied ik online kinderfeestjes van een half uur aan voor een laag bedrag. Initiatief nemen en omdenken wil dus zeker wel een beetje helpen.

Corona proof goochelen

Het Corona virus heeft me anders naar mijn diensten doen kijken. In eerste instantie dacht ik dat optreden helemaal niet meer zou kunnen omdat ik in mijn werk het moet hebben van contact maken en dat kinderen aan bepaalde trucs kunnen komen als ze meedoen. Maar toen ik toch een paar aanvragen kreeg ben ik gaan kijken wat wel mogelijk is. Zo gaf ik gisteren (13 mei 2020) mijn eerste Corona proof goochelfeest…..in een bos in Brabant. Alles goed voorbereid. Geen show, maar een workshop. Vooraf alle trucs al verzameld en gemaakt voor de kids en apart in zakken gedaan. Enkel trucs gedaan die op afstand konden, handgel erbij en wat meer interactie creëren door dans, zang en van afstand mee goochelen. Dik anderhalf uur allen verkleumd in het koude bos, maar uiteindelijk hele enthousiaste reacties van de kinderen en ouders. Voor mij miste het wel een beetje de jus; het echte contact, spelen met mooie goochelkleding, tafel, decor en zo, maar het kan wel…..en ik was blij dat ik weer kon spelen! Voor juli een boeking gekregen die wel in de huiskamer zal plaatsvinden, maar samen met de ouders een heel goed logistiek plan gemaakt zodat we aan alle richtlijnen van de RIVM voldoen. De goochellessen en kinderfeestjes die voor Corona waren geboekt worden verzet, wat toch een beetje perspectief biedt.

Goed, daarmee ben ik er nog niet. Een paar optredens is niet voldoende om overeind te blijven. Maar ik wil blijven geloven dat het weer goed komt, al is het maar omdat ik alleen nog maar goochelen en spelen wil. Kansen blijven zien, nieuwe manieren bedenken om in beeld te komen en te blijven en om inkomsten te kunnen genereren, nu de tijd pakken om goed te investeren voor straks. In 2008 begon ik als ZZP’er, net het begin van een economische crisis. Die ben ik ook te boven gekomen. Blijven geloven in wonderen, niet in gedonder…..daarom heet ik toch ook Wil Wonder?!

Over de schrijver
Gerard Poot
Door

Gerard Poot

op 14 May 2020

Je bent een groot voorbeeld in "omdenken"!

Reactie plaatsen